Microsoft visual c++ runtime error

Moderators: Pandora Moderators, Slitherine Core

Post Reply
LordVulcanos
Private First Class - Wehrmacht Inf
Private First Class - Wehrmacht Inf
Posts: 8
Joined: Sat Jun 13, 2015 9:15 pm

Microsoft visual c++ runtime error

Post by LordVulcanos » Sat Jun 13, 2015 10:13 pm

Every time i click on new game, the "inizializing game..." box comes up. However around a minute into this, a runtime error appears and the game stops responding.

I have tried running the game with avast and windows firewall disabled.
I have tried making the pandora and autorun run as admins.
I have tried making them run in windows 7 compatibility mode.
I have tried uninstalling and reinstalling multiple times.
I have tried running with and without the dlc.

Is there a solution or should i try to get a refund from steam?
Attachments
DxDiag.zip
(14.01 KiB) Downloaded 189 times

dmantione
Corporal - Strongpoint
Corporal - Strongpoint
Posts: 62
Joined: Sun Apr 27, 2014 1:48 pm

Re: Microsoft visual c++ runtime error

Post by dmantione » Sun Jun 14, 2015 5:55 am

One thing I see in your dxdiag report is a very low amount of video memory: 96MB. The official system requirements for the game state a minimum of 256MB video memory, so you are well below that. These kind of laptops often have an option in the system BIOS to configure the amount of video memory. It could be worthwhile to have a look in the system BIOS of your laptop and see if there is an option there to increase the amount of video memory.

LordVulcanos
Private First Class - Wehrmacht Inf
Private First Class - Wehrmacht Inf
Posts: 8
Joined: Sat Jun 13, 2015 9:15 pm

Re: Microsoft visual c++ runtime error

Post by LordVulcanos » Sun Jun 14, 2015 8:24 am

Not sure why its at that, should be 128mb, which is still too low but has allowed me to play games requiring larger amounts as long as the settings were low. Bios doesnt allow me to select the option, otherwise id have ramped it up.

Could this be what's causing the runtime error then? I'm amazed i havent seen it before if so.

dmantione
Corporal - Strongpoint
Corporal - Strongpoint
Posts: 62
Joined: Sun Apr 27, 2014 1:48 pm

Re: Microsoft visual c++ runtime error

Post by dmantione » Sun Jun 14, 2015 10:08 am

I am not sure, but one of the things the game does at that time is to load textures in the video memory, so I would not be surprised if a lack of space would case a runtime error. Can you also post the game log files? This may give further clues.

LordVulcanos
Private First Class - Wehrmacht Inf
Private First Class - Wehrmacht Inf
Posts: 8
Joined: Sat Jun 13, 2015 9:15 pm

Re: Microsoft visual c++ runtime error

Post by LordVulcanos » Sun Jun 14, 2015 11:22 am

Where can you find them on windows 8.1?

dmantione
Corporal - Strongpoint
Corporal - Strongpoint
Posts: 62
Joined: Sun Apr 27, 2014 1:48 pm

Re: Microsoft visual c++ runtime error

Post by dmantione » Sun Jun 14, 2015 12:20 pm

%APPDATA%\<UserName>\Application Data\Proxy Studios\Pandora\Logs

... so quite near to your savegames.

LordVulcanos
Private First Class - Wehrmacht Inf
Private First Class - Wehrmacht Inf
Posts: 8
Joined: Sat Jun 13, 2015 9:15 pm

Re: Microsoft visual c++ runtime error

Post by LordVulcanos » Sun Jun 14, 2015 2:20 pm

I've tried to find it but searching has yielded no results. I'll be trying again later, but as i haven't actually been into a game yet, barely off the main menu, would you still expect these logs to be present and useful?

VPaulus
Slitherine
Slitherine
Posts: 7997
Joined: Mon Dec 27, 2010 8:33 pm
Location: Portugal

Re: Microsoft visual c++ runtime error

Post by VPaulus » Sun Jun 14, 2015 2:36 pm

Yes. As long as you retrieve the logs after the crash and don't restart the game again.

LordVulcanos
Private First Class - Wehrmacht Inf
Private First Class - Wehrmacht Inf
Posts: 8
Joined: Sat Jun 13, 2015 9:15 pm

Re: Microsoft visual c++ runtime error

Post by LordVulcanos » Sun Jun 14, 2015 4:50 pm

I've attempted to search for the logs again and still no luck. could be i'm doing it wrong but the search function is pretty convinced there are no results regardless of how much of the line dmantione kindly provided i use.

dmantione
Corporal - Strongpoint
Corporal - Strongpoint
Posts: 62
Joined: Sun Apr 27, 2014 1:48 pm

Re: Microsoft visual c++ runtime error

Post by dmantione » Sun Jun 14, 2015 4:55 pm

Try searching for Pandora.log, that is the filename of the log. But you should be able to find it quickly with the Windows Explorer. APPDATA is usually under Documents & Settings, but differs per Windows version. (I don't use WIndows myself anymore.)

VPaulus
Slitherine
Slitherine
Posts: 7997
Joined: Mon Dec 27, 2010 8:33 pm
Location: Portugal

Re: Microsoft visual c++ runtime error

Post by VPaulus » Sun Jun 14, 2015 5:36 pm

Please also note that the Application Folders are usually hidden.
http://www.howtogeek.com/howto/windows- ... d=noscript

The game start to log information the moment you run the game.

LordVulcanos
Private First Class - Wehrmacht Inf
Private First Class - Wehrmacht Inf
Posts: 8
Joined: Sat Jun 13, 2015 9:15 pm

Re: Microsoft visual c++ runtime error

Post by LordVulcanos » Tue Jun 16, 2015 5:16 pm

I have no idea why but everywhere i search i find nothing. I've revealed the hidden folders and still nothing turns up, thanks for the help anyway guys.

VPaulus
Slitherine
Slitherine
Posts: 7997
Joined: Mon Dec 27, 2010 8:33 pm
Location: Portugal

Re: Microsoft visual c++ runtime error

Post by VPaulus » Wed Jun 17, 2015 9:01 am

Please search on:

C:\Users\<YOUR_USERNAME_ACCOUNT>\AppData\Roaming\Proxy Studios\Pandora\Logs

Are you login to Windows as an administrator?

LordVulcanos
Private First Class - Wehrmacht Inf
Private First Class - Wehrmacht Inf
Posts: 8
Joined: Sat Jun 13, 2015 9:15 pm

Re: Microsoft visual c++ runtime error

Post by LordVulcanos » Wed Jun 17, 2015 1:10 pm

That worked! thanks, here's the logs. Guess my laptops all about being specific.
Attachments
Pandora.zip
(1.4 KiB) Downloaded 231 times

VPaulus
Slitherine
Slitherine
Posts: 7997
Joined: Mon Dec 27, 2010 8:33 pm
Location: Portugal

Re: Microsoft visual c++ runtime error

Post by VPaulus » Wed Jun 17, 2015 2:44 pm

Are you online and logged in your Steam account?
Could you please try starting the game with your Internet Security programs (Anti-virus, firewall, etc.) temporarily disabled?

LordVulcanos
Private First Class - Wehrmacht Inf
Private First Class - Wehrmacht Inf
Posts: 8
Joined: Sat Jun 13, 2015 9:15 pm

Re: Microsoft visual c++ runtime error

Post by LordVulcanos » Wed Jun 17, 2015 7:28 pm

I already tried that. Unless there's one hidden away i don't know about.

dmantione
Corporal - Strongpoint
Corporal - Strongpoint
Posts: 62
Joined: Sun Apr 27, 2014 1:48 pm

Re: Microsoft visual c++ runtime error

Post by dmantione » Thu Jun 18, 2015 7:33 am

VPaulus his suggestion is not random guess. The last lines in the log file are:
[2015-Jun-14 16:08:02] Connecting to 127.0.0.1:6121 on :0, connectionID: 0, relayConnectionID: -1
[2015-Jun-14 16:08:02] Communicator.cpp:207: void __thiscall proxy::network::tcp::Communicator::connect(class boost::unique_lock<class boost::mutex> &,class proxy::network::tcp::Connection **): Debug: CONNECT: 0
[2015-Jun-14 16:08:02] Communicator.cpp:712: void __thiscall proxy::network::tcp::Communicator::handleResolve(const class boost::system::error_code &,class boost::asio::ip::basic_resolver_iterator<class boost::asio::ip::tcp>,class proxy::network::tcp::Connection **): Debug: 127.0.0.1:6121
These lines mean that the client (Pandora.exe) tried to connect to the server (PandoraServer.exe). Apparently this fails in a horrible way. In a single player game, client and server run on the same computer, so no network hardware is involved. A firewall that prevents the communication is the most logical explanation. If not there is for sure is something wrong with loopback commications on your computer, i.e. to solve the problem it is necessary to look at the networking in your computer. Maybe try the other way around: enable the firewall, but give Pandora & PandoraServer full network access?

Xilmi
Pandora Community Developer
Pandora Community Developer
Posts: 522
Joined: Fri May 23, 2014 3:21 pm

Re: Microsoft visual c++ runtime error

Post by Xilmi » Thu Jun 18, 2015 8:46 am

Yeah, I have seen those before in the log of spyderrmr or sth. like that.

While this thread's topic might sound unrelated, it came to something similar. You might want to read it:
viewtopic.php?f=268&t=62579

He eventually solved the problem for him by changing to another combination of Firewall and Anti-Virus-Software. They were somehow preventing the connection of Server and Client.

dmantione
Corporal - Strongpoint
Corporal - Strongpoint
Posts: 62
Joined: Sun Apr 27, 2014 1:48 pm

Re: Microsoft visual c++ runtime error

Post by dmantione » Thu Jun 18, 2015 11:15 am

If you look at the source code, is it possible to handle the situation that server connection fails in a less fatal way (put a try/catch around it?) and display a more helpful message to the user? Apparently quite a bit of people are running into this, a proper message might will make the troubleshooting quite a bit faster.

SephiRok
Proxy Studios
Proxy Studios
Posts: 1024
Joined: Thu Jul 19, 2012 10:19 am
Contact:

Re: Microsoft visual c++ runtime error

Post by SephiRok » Fri Jun 19, 2015 3:40 pm

Hello LordVulcanos,

This is a known issue with Avast Antivirus, they are sandboxing / dllinjecting our executables which causes crashes.

See http://slitherine.com/forum/viewtopic.p ... ox#p468703 for more detailed info.

Note that some security programs will continue to partially run even when disabled. They may require full uninstallation or reconfiguration to resolve.

Sincerely,
Rok
Rok Breulj
Designer and Programmer
Proxy Studios

Post Reply

Return to “Pandora : Tech Support”