Black Screen on Startup via Steam

Moderators: The Artistocrats, Order of Battle Moderators

Powell
Lance Corporal - Panzer IA
Lance Corporal - Panzer IA
Posts: 12
Joined: Fri Jan 14, 2011 8:38 pm
Location: Germany

Black Screen on Startup via Steam

Post by Powell » Sat Jan 30, 2016 3:28 pm

when i start the game i get a black Screen.
I reinstalled the game, deletet the Settings Folder but the Screen stays black.

the game starts with "STRG+alt+del" that opens the Task Manager. Close the Manager and the game starts :roll:

what´s wrong here?

zakblood
Most Active User 2017
Most Active User 2017
Posts: 15418
Joined: Thu Jun 12, 2014 6:44 pm

Re: Black Screen on Startup via Steam

Post by zakblood » Sat Jan 30, 2016 4:53 pm

not sure, lets takes a look

How to get a DxDiag report file:

1. Click on "START" (on Windows 8 press “Windows key” and the “R” key at the same time)
2. Click "run" (skip this step on Windows 8)
3. Type in "dxdiag" and click "OK"
4. Check through the tabs and perform all tests
5. Click "Save all Information..." and save the text file to a location of your choice

We prefer that DxDiag files be posted as message attachments rather than pasted into the body of the post.

Erwi
Private First Class - Wehrmacht Inf
Private First Class - Wehrmacht Inf
Posts: 7
Joined: Sat Jan 30, 2016 5:41 pm

Re: Black Screen on Startup via Steam

Post by Erwi » Sat Jan 30, 2016 5:47 pm

I have same problem.
Attachments
DxDiag.zip
(6.33 KiB) Downloaded 64 times

Powell
Lance Corporal - Panzer IA
Lance Corporal - Panzer IA
Posts: 12
Joined: Fri Jan 14, 2011 8:38 pm
Location: Germany

Re: Black Screen on Startup via Steam

Post by Powell » Sat Jan 30, 2016 5:54 pm

here it is
Attachments
DxDiag.rar
(15.68 KiB) Downloaded 56 times

zakblood
Most Active User 2017
Most Active User 2017
Posts: 15418
Joined: Thu Jun 12, 2014 6:44 pm

Re: Black Screen on Startup via Steam

Post by zakblood » Sat Jan 30, 2016 5:58 pm

Erwi, no errors are in your log so, is this the whole log or is the bottom bit missing?

zakblood
Most Active User 2017
Most Active User 2017
Posts: 15418
Joined: Thu Jun 12, 2014 6:44 pm

Re: Black Screen on Startup via Steam

Post by zakblood » Sat Jan 30, 2016 6:06 pm

Powell

yours in a laptop with dual chips, you need to go in the Nvidia control panel and select the right chip, as the game may be using the cpu.vga onboard chip instead of the NVIDIA GeForce 840M one

instead of the Intel(R) HD Graphics Family one

then hopefully the game will work
add the exe of the game to your Anti Virus and firewall program, to make sure check the logs of these to see if it was one if any of them which was to blame.

That usually means a 3rd party program, like an Internet security programs, is or could beinterfering with the game or update installation.

run the game from a admin account and use full admin permissions.

please make sure all game pre requisite are installed with the game, even if you think or fully know there are already installed, it will only over write, and it may be that you have a older or newer version of these where as the game in question may need a certain version.

please make sure you are running the latest game version and have up to date drivers installed on your pc,

If you have the original version. So you'll need to update it from the Internet.
Please note that you'll only need the last update, as the updates are comprehensive. (not needed with steam)

Erwi
Private First Class - Wehrmacht Inf
Private First Class - Wehrmacht Inf
Posts: 7
Joined: Sat Jan 30, 2016 5:41 pm

Re: Black Screen on Startup via Steam

Post by Erwi » Sat Jan 30, 2016 6:07 pm

I'm check all, but I could not solve the problem.
Attachments
DxDiag x64.zip
(8.52 KiB) Downloaded 60 times

zakblood
Most Active User 2017
Most Active User 2017
Posts: 15418
Joined: Thu Jun 12, 2014 6:44 pm

Re: Black Screen on Startup via Steam

Post by zakblood » Sat Jan 30, 2016 6:16 pm

12/4/2015 is your video card driver, please update to a later version, You may be able to get a WHQL logo'd driver from the hardware manufacturer.

AMD Radeon HD 5900 Series

are you using 2 vga cards? an two monitors?

Monitor Model: W2486 + Monitor Id: GSM4B77

and again no errors in the post, sorry not a lot i can do without error code, or i'd be guessing.

please contact support[at]slitherine.co.uk who maybe able to give more advice on what if anything they can do or suggest, as it maybe something simple, but with dual cards it's not something that i have come across as yet here, where they may have, good luck

but update the drivers and retry first, and delete the two folders in Documents/My games/(both Morning SUn and Pacific) then retry to run game.

Powell
Lance Corporal - Panzer IA
Lance Corporal - Panzer IA
Posts: 12
Joined: Fri Jan 14, 2011 8:38 pm
Location: Germany

Re: Black Screen on Startup via Steam

Post by Powell » Sat Jan 30, 2016 6:27 pm

sorry, i have tried it but it doesen´t work :(

zakblood
Most Active User 2017
Most Active User 2017
Posts: 15418
Joined: Thu Jun 12, 2014 6:44 pm

Re: Black Screen on Startup via Steam

Post by zakblood » Sat Jan 30, 2016 6:37 pm

ok sorry about that, only option left is

delete the two folders in Documents/My games/(both Morning Sun and Pacific) then retry to run game

if that also doesn't work,

please contact support[at]slitherine.co.uk

Erwi
Private First Class - Wehrmacht Inf
Private First Class - Wehrmacht Inf
Posts: 7
Joined: Sat Jan 30, 2016 5:41 pm

Re: Black Screen on Startup via Steam

Post by Erwi » Sat Jan 30, 2016 9:14 pm

I have 1 vga cards, but i have AMD 5970. This vga card simulating Crossfire. And yes, I'm using two monitors. I tried play 1 monitor, but has not changed.

Updated latest version VGA driver. Deleted both folders. The game still does not work properly.

zakblood
Most Active User 2017
Most Active User 2017
Posts: 15418
Joined: Thu Jun 12, 2014 6:44 pm

Re: Black Screen on Startup via Steam

Post by zakblood » Sun Jan 31, 2016 5:59 am

please contact support[at]slitherine.co.uk

VPaulus
Slitherine
Slitherine
Posts: 7980
Joined: Mon Dec 27, 2010 8:33 pm
Location: Portugal

Re: Black Screen on Startup via Steam

Post by VPaulus » Sun Jan 31, 2016 4:20 pm

Could you please attach the output_log.txt file?
For where to find it check this thread:
http://www.slitherine.com/forum/viewtop ... 72&t=64167

Erwi
Private First Class - Wehrmacht Inf
Private First Class - Wehrmacht Inf
Posts: 7
Joined: Sat Jan 30, 2016 5:41 pm

Re: Black Screen on Startup via Steam

Post by Erwi » Sun Jan 31, 2016 7:46 pm

Files is there, i send support message slitherine.

Thanks for all.
Attachments
outputlod_settings.zip
(2.16 KiB) Downloaded 57 times

VPaulus
Slitherine
Slitherine
Posts: 7980
Joined: Mon Dec 27, 2010 8:33 pm
Location: Portugal

Re: Black Screen on Startup via Steam

Post by VPaulus » Sun Jan 31, 2016 9:40 pm

Please download the attach file (options.zip) and unzip it.
Copy the extracted file and replace the original file in the Settings folder at:
...\Documents\My Games\Order of Battle - Pacific\Settings
Run the game and check if the issue persists.
Attachments
options.zip
(214 Bytes) Downloaded 70 times

Erwi
Private First Class - Wehrmacht Inf
Private First Class - Wehrmacht Inf
Posts: 7
Joined: Sat Jan 30, 2016 5:41 pm

Re: Black Screen on Startup via Steam

Post by Erwi » Mon Feb 01, 2016 7:54 pm

VPaulus wrote:Please download the attach file (options.zip) and unzip it.
Copy the extracted file and replace the original file in the Settings folder at:
...\Documents\My Games\Order of Battle - Pacific\Settings
Run the game and check if the issue persists.
I try, but nothing has changed.

(Similarly, the problem persists https://www.youtube.com/watch?v=p4fB2REx8NM)

VPaulus
Slitherine
Slitherine
Posts: 7980
Joined: Mon Dec 27, 2010 8:33 pm
Location: Portugal

Re: Black Screen on Startup via Steam

Post by VPaulus » Mon Feb 01, 2016 8:08 pm

But does it play when you press alt+tab like in the video?

frandy
Lance Corporal - Panzer IA
Lance Corporal - Panzer IA
Posts: 11
Joined: Sun May 12, 2013 10:25 pm

Re: Black Screen on Startup via Steam

Post by frandy » Mon Feb 01, 2016 11:08 pm

Not sure if it helps, but I have had a similar issue since installing on my new laptop, non-steam. I believe it has to do with the video driver, but I also have a 4k screen. My laptop has two video cards, when I launch the game I get the Mod Launcher screen, when I click Continue on the original game it goes to a black screen with just the mouse cursor. To get the game to load I have to press CTRL-ALT-DEL or close and open the lid. This causes the laptop to re-adjust the resolution and then I get the main screen.

Erwi
Private First Class - Wehrmacht Inf
Private First Class - Wehrmacht Inf
Posts: 7
Joined: Sat Jan 30, 2016 5:41 pm

Re: Black Screen on Startup via Steam

Post by Erwi » Wed Feb 03, 2016 11:07 pm

VPaulus wrote:Please download the attach file (options.zip) and unzip it.
Copy the extracted file and replace the original file in the Settings folder at:
...\Documents\My Games\Order of Battle - Pacific\Settings
Run the game and check if the issue persists.
Today I tried to play again and worked in window mode. Still it does not work in full screen mode. Thanks VPaulus.

akivett
Corporal - 5 cm Pak 38
Corporal - 5 cm Pak 38
Posts: 32
Joined: Tue Jan 13, 2015 3:03 am

Re: Black Screen on Startup via Steam

Post by akivett » Fri Feb 12, 2016 5:18 pm

I'm having this same issue, but on OS X.

Post Reply

Return to “Order of Battle : World War II - Tech Support”