Scenario creation

Moderators: Slitherine Core, BA Moderators, WH40K Armageddon moderators

Joubarbe
Corporal - Strongpoint
Corporal - Strongpoint
Posts: 53
Joined: Mon Aug 09, 2010 7:08 pm

Scenario creation

Post by Joubarbe » Sun Nov 30, 2014 10:51 am

Hello again,

The editor seems kind of buggy. The "validate scenario" and "options" menus don't work, and when in-game, my test scenario has no tiles and I'm able to move every units, whether or not I specify what factions go in what side.

Is it currently possible to make a custom scenario right now ?

Latro
Staff Sergeant - StuG IIIF
Staff Sergeant - StuG IIIF
Posts: 292
Joined: Wed Dec 19, 2012 4:05 pm

Re: Scenario creation

Post by Latro » Sun Nov 30, 2014 2:11 pm

There's more than one layer to the map. First you set op the actual terrain, then the tiles are overlayed. To make it pretty, with sides connecting.

Joubarbe
Corporal - Strongpoint
Corporal - Strongpoint
Posts: 53
Joined: Mon Aug 09, 2010 7:08 pm

Re: Scenario creation

Post by Joubarbe » Sun Nov 30, 2014 7:29 pm

Ok thanks, I didn't get the difference between tiles and terrain (spacebar is your friend).

But... When I play the map, I can control all the units, how can I tell the game who is Side 1 and who is Side 2 ?

bram1979
Senior Corporal - Ju 87G
Senior Corporal - Ju 87G
Posts: 78
Joined: Thu Aug 11, 2011 11:03 am
Location: the Netherlands

Re: Scenario creation

Post by bram1979 » Sun Nov 30, 2014 7:33 pm

Joubarbe wrote:Ok thanks, I didn't get the difference between tiles and terrain (spacebar is your friend).

But... When I play the map, I can control all the units, how can I tell the game who is Side 1 and who is Side 2 ?
How can you play the map? I can't validate the scenario.

Latro
Staff Sergeant - StuG IIIF
Staff Sergeant - StuG IIIF
Posts: 292
Joined: Wed Dec 19, 2012 4:05 pm

Re: Scenario creation

Post by Latro » Sun Nov 30, 2014 7:46 pm

Dunno, I get the message too, everytime when saving, but ignore it and my scenario still works.

bram1979
Senior Corporal - Ju 87G
Senior Corporal - Ju 87G
Posts: 78
Joined: Thu Aug 11, 2011 11:03 am
Location: the Netherlands

Re: Scenario creation

Post by bram1979 » Sun Nov 30, 2014 7:55 pm

Latro wrote:Dunno, I get the message too, everytime when saving, but ignore it and my scenario still works.
Where do you save it to? I place it in the date folder but it does not show in the game.

Latro
Staff Sergeant - StuG IIIF
Staff Sergeant - StuG IIIF
Posts: 292
Joined: Wed Dec 19, 2012 4:05 pm

Re: Scenario creation

Post by Latro » Sun Nov 30, 2014 8:01 pm

You have to edit the name of your scenario file into the file scenarios.whdat, for it to show up.
I used excel for that.

bram1979
Senior Corporal - Ju 87G
Senior Corporal - Ju 87G
Posts: 78
Joined: Thu Aug 11, 2011 11:03 am
Location: the Netherlands

Re: Scenario creation

Post by bram1979 » Sun Nov 30, 2014 8:11 pm

Latro wrote:You have to edit the name of your scenario file into the file scenarios.whdat, for it to show up.
I used excel for that.
Please explain? :?

Latro
Staff Sergeant - StuG IIIF
Staff Sergeant - StuG IIIF
Posts: 292
Joined: Wed Dec 19, 2012 4:05 pm

Re: Scenario creation

Post by Latro » Sun Nov 30, 2014 8:18 pm

Open the file scenarios.whdat with excel. Add your scenario to the list. That's it, really.
Of course, always make a copy of the original file first.

Or you could use Notepad++

Joubarbe
Corporal - Strongpoint
Corporal - Strongpoint
Posts: 53
Joined: Mon Aug 09, 2010 7:08 pm

Re: Scenario creation

Post by Joubarbe » Sun Nov 30, 2014 8:43 pm

And Latro, about units and sides ? :)

Latro
Staff Sergeant - StuG IIIF
Staff Sergeant - StuG IIIF
Posts: 292
Joined: Wed Dec 19, 2012 4:05 pm

Re: Scenario creation

Post by Latro » Sun Nov 30, 2014 8:49 pm

That's all in the editor.
Scenario parameters looks a bit daunting at first. Just play around with it a bit, it's relatively straight forward.

Joubarbe
Corporal - Strongpoint
Corporal - Strongpoint
Posts: 53
Joined: Mon Aug 09, 2010 7:08 pm

Re: Scenario creation

Post by Joubarbe » Sun Nov 30, 2014 9:00 pm

Yep I've got it all, I think :) Blood Angels on Side 1, Orks on Side 2. But I'm still able to play both sides.

Latro
Staff Sergeant - StuG IIIF
Staff Sergeant - StuG IIIF
Posts: 292
Joined: Wed Dec 19, 2012 4:05 pm

Re: Scenario creation

Post by Latro » Sun Nov 30, 2014 9:12 pm

Have you set the control, in the sides tab, to player for the BA and to AI for the Orks ?

Joubarbe
Corporal - Strongpoint
Corporal - Strongpoint
Posts: 53
Joined: Mon Aug 09, 2010 7:08 pm

Re: Scenario creation

Post by Joubarbe » Sun Nov 30, 2014 9:15 pm

Hmm I left it to Player or AI, because I thought it was the way to be able to play on both sides.

EDIT : doesn't work either if I set one side to Player and the other one to AI.

bram1979
Senior Corporal - Ju 87G
Senior Corporal - Ju 87G
Posts: 78
Joined: Thu Aug 11, 2011 11:03 am
Location: the Netherlands

Re: Scenario creation

Post by bram1979 » Sun Nov 30, 2014 9:36 pm

This method is only for singel player or can you create multiplayer scenarios?

bram1979
Senior Corporal - Ju 87G
Senior Corporal - Ju 87G
Posts: 78
Joined: Thu Aug 11, 2011 11:03 am
Location: the Netherlands

Re: Scenario creation

Post by bram1979 » Mon Dec 01, 2014 8:42 am

How to open the scenario file in exel?

Joubarbe
Corporal - Strongpoint
Corporal - Strongpoint
Posts: 53
Joined: Mon Aug 09, 2010 7:08 pm

Re: Scenario creation

Post by Joubarbe » Mon Dec 01, 2014 8:47 am

The editor can supposedly create maps for both single player and multiplayer. The .whloc file is the general informations about the scenario, and the .whscn is the scenario itself, which you cannot edit in Excel. To create a scenario, you must go through the scenario editor. However, to see your scenario in the editor, you must add a line in scenarios.whdat for single player, and/or scenarios_mp.whdat for multiplayer.

The problem is that there are some bugs, and I still didn't figure how to tell the game which units belong to which side (parameters settings don't seem to work properly in this regard).

bram1979
Senior Corporal - Ju 87G
Senior Corporal - Ju 87G
Posts: 78
Joined: Thu Aug 11, 2011 11:03 am
Location: the Netherlands

Re: Scenario creation

Post by bram1979 » Mon Dec 01, 2014 9:10 am

Joubarbe wrote:The editor can supposedly create maps for both single player and multiplayer. The .whloc file is the general informations about the scenario, and the .whscn is the scenario itself, which you cannot edit in Excel. To create a scenario, you must go through the scenario editor. However, to see your scenario in the editor, you must add a line in scenarios.whdat for single player, and/or scenarios_mp.whdat for multiplayer.
How to do this? I can't open this file in Excel

Joubarbe
Corporal - Strongpoint
Corporal - Strongpoint
Posts: 53
Joined: Mon Aug 09, 2010 7:08 pm

Re: Scenario creation

Post by Joubarbe » Mon Dec 01, 2014 9:18 am

Did you read what I wrote ... ?

To edit a scenario you use... the scenario editor.

EDIT : ok maybe you mean the scenario.whdat file ? Simply open XL or OpenOffice, and drag & drop, or use the Windows extension menu to always open these extensions with Excel.

bram1979
Senior Corporal - Ju 87G
Senior Corporal - Ju 87G
Posts: 78
Joined: Thu Aug 11, 2011 11:03 am
Location: the Netherlands

Re: Scenario creation

Post by bram1979 » Mon Dec 01, 2014 9:46 am

Joubarbe wrote:Did you read what I wrote ... ?.
YES :mrgreen:
Joubarbe wrote:To edit a scenario you use... the scenario editor.
That part I know
Joubarbe wrote:EDIT : ok maybe you mean the scenario.whdat file ? Simply open XL or OpenOffice, and drag & drop, or use the Windows extension menu to always open these extensions with Excel.
This is the part I don't know. I'm not really a PC wizz... :shock:

Post Reply

Return to “Mods and Scenario Design”